Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA En LIA-period | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 405 Yhp
Studieort Helsingborg/Malmö
Studieform EC Stream
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om UX Designer

Har du en passion för design och teknik? I den här utbildningen får du dyka in i konsten att skapa fängslande digitala upplevelser. Du lär dig att förstå och tillgodose användarnas behov, designa intuitiva gränssnitt och göra komplex teknologi tillgänglig och njutbar för alla. Du får du chansen att utveckla dina kreativa och tekniska färdigheter, samtidigt som du bygger en portfölj som visar din förmåga att skapa meningsfulla användarupplevelser. Gå från nyfikenhet till expertis och öppna dörrarna till en karriär där din design gör en verklig skillnad.

Vad gör en UX Designer?

Som UX Designer, som står för User Experience Designer, arbetar du med att designa bra användarupplevelser. Det handlar främst om konstruktion och innovation, men även estetik. Det är du som ser till att kopplingen mellan digitala lösningar och människa fungerar så att tekniken upplevs lätt och rolig att använda. Det kan röra sig om att designa för allt från appar och hemsidor till kontrollpaneler.

En viktig del av ditt arbete är att kontinuerligt testa och förbättra produkter baserat på användarfeedback och beteendedata. Du måste också hålla dig uppdaterade med de senaste trenderna och teknologierna inom UX-design för att skapa innovativa och relevanta användarupplevelser. Du arbetar nära med UI Designers (User Interface Designers), produktchefer och utvecklare för att säkerställa att den slutliga produkten inte bara ser bra ut, utan också fungerar smidigt och uppfyller användarnas behov.

I kärnan av din roll ligger en strävan att göra teknologi lättillgänglig och behaglig för människor, vilket innebär att du balanserar tekniska funktioner med mänskliga faktorer för att skapa produkter som inte bara fungerar effektivt, utan också ger positiva känslomässiga upplevelser.

Karriärmöjligheter

Med en växande efterfrågan på användarvänlig och estetiskt tilltalande digital design, är dina möjligheter som UX Designer många och varierande, med chanser att arbeta inom olika branscher och med olika typer av produkter och tjänster. Exempel på yrkestitlar som den här utbildningen leder till efter examen är:

  • Användbarhetsdesigner
  • CX Designer
  • Gränssnittsdesigner
  • Tjänstedesigner
  • UI Designer
  • UX Designer
Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA En LIA-period | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 405 Yhp
Studieort Helsingborg/Malmö
Studieform EC Stream
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om utbildningen

Under utbildningen får du lära dig grunderna i användarcentrerad design, inklusive hur man förstår och tillgodoser användarnas behov. Utbildningen täcker viktiga aspekter av UX design såsom att skapa wireframes, prototyper, och användargränssnitt, samt att utveckla intuitiva och estetiskt tilltalande designlösningar. Du får en djupare förståelse för hur design påverkar användarupplevelsen och lär dig att balansera användarnas behov med tekniska begränsningar och affärsmål.

De som undervisar på utbildningen kommer direkt från näringslivet vilket möjliggör en djupare förståelse för hur teori tillämpas i praktiken, ger en inblick i de senaste trenderna och teknikerna samt ger värdefulla insikter i arbetslivet.

Utbildningen inkluderar praktiska projekt som simulerar verkliga scenarier, vilket ger dig möjlighet att tillämpa dina kunskaper i praktiken och utveckla färdigheter inom design, problemlösning och kritiskt tänkande. Du får också erfarenhet av användartester och feedbackanalys, vilket är avgörande för att skapa effektiva användarupplevelser. Denna kombination av teori och praktik förbereder dig för en framgångsrik karriär inom UX design, med färdigheter som är direkt tillämpliga i arbetslivet.

Utbildningen är en heltidsutbildning, vilket motsvarar 40 timmar i veckan.

Nyfiken på vad våra UX-studerande kan ha för case att jobba med? Här hittar du några studerande-portfolios att inspireras av:

Utbildningsprofil

Cirkeldiagrammet visar utbildningens övergripande profil.
Peka eller hovra över diagrammet för att få reda på mer.

Praktisk information

För att söka till denna utbildning krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dessutom behöver du uppfylla den särskilda behörigheten som innebär minst betyget E/G/3 i:

  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
  • Matematik 2
  • Digitalt Skapande 1

Eller motsvarande kunskaper.

 

OBS! För att söka till utbildningen UX Designer krävs även att du lämnar in ett fullständigt arbetsprov.

Arbetsprov och beskrivning hittar du under fliken: arbetsprov

Har du frågor kring behörighet kontakta henrik.ahlgren@ecutbildning.se eller klicka här om du vill läsa mer!

 

Behörighetstest
Saknar du betyg i Matematik 2 eller Programmering 1 men anser att du redan besitter tillräcklig kunskap i ämnet? Då kan du göra ett behörighetstest. Blir du godkänd på testet blir du behörig i ämnet.

Klicka här om du vill läsa mer om behörighetstester

 

Upptäck våra preparandkurser
Saknar du den särskilda behörigheten som behövs för att söka utbildningen? Då kan det vara värt att ta en titt på vårt utbud av preparandkurser.

Klicka här om du vill lära dig mer om preppkurser

Arbetsprov för UX Designer 

Vårt urval till utbildningen består av ett arbetsprov kring ett aktuellt tema. Detta kommer skickas ut till dig som är sökande från och med 2024.04.20 med sista datum att lämna in provet 2024.05.22 kl 23.59. Instruktioner kring förberedelser skickas ut mellan 2024.02.01 – 2024.04.19 via yh-antagning.se

Varför ska jag göra ett arbetsprov?  
Ett arbetsprov syftar till att få en bild av vilka som är dina främsta styrkor. Som UX Designer använder du dig t. ex mycket av förmågor som problemlösning och kreativitet. Därför kommer detta prov i stora drag att fokusera på hur väl du kan identifiera problem, och hur du sedan arbetar för att hitta kreativa lösningar till dessa.

Vad betyder aktuellt Tema? 
Ledningsgruppen för utbildningen UX designer kommer meddela ett aktuellt tema som släpps i samband med provet

Hur gör jag ett arbetsprov utan tidigare erfarenhet av UX?  
Du behöver så klart inte ha tidigare erfarenhet från UX för att lyckas med provet. Kunskaper inom UX får du hos oss. Här är det din problemlösningsförmåga och kreativitet som sätts på prov.

Hur lyckas jag med provet?  
Försök att lägga fokus på att visa upp hur du tänker. När vi går igenom ditt arbetsprov är vi inte ute efter rätt svar, utan vi lägger störst vikt vid ditt resonemang.

Om jag har några flera frågor?
I början av april månad tänker utbildningsledaren Henrik Ahlgren gå igenom vad man behöver tänka på och förbereda sig kring via ett Teamsmöte för de som sökt utbildningen. Tider kommer skickas via yh-antagning.se

Har du övriga frågor är du varmt välkommen att mejla:
henrik.ahlgren@ecutbildning.se

Tips inför arbetsprov

Vill du få lite inspiration innan du tar dig an provet finns det mycket att tillgå på både Google och Youtube inom området. T. ex som den här artikeln: Hissen på 1 000 våningar – varför de flesta designers misslyckas med Googles ökända intervju designutmaning. (Obs, artikeln är skriven på engelska)  

https://medium.com/svilenk/the-1-000-floor-elevator-why-most-designers-fail-googles-infamous-interview-design-challenge-a5ff9ad91741

Snabbfakta om arbetsprovet:

• Arbetsåtgång för provet beräknar vi till ca 1-2 dagar
• Lämna in ett arbetsprov på max 6 A4
• Arbetsprovet skickas ut från och med 2024.04.20 kl 00:00
• Deadline för att skicka in det är 2024.05.22 kl 23:59

Du kommer tyvärr inte att få tillgång till ditt schema förrän det börjar dra ihop sig till utbildningsstart. Däremot kan vi redan nu beskriva hur en vanlig vecka kan se ut på utbildningen.

  • Utbildningen är en heltidsutbildning.
  • Du kommer att ha två till tre undervisningstillfällen i veckan.
  • Övrig tid är avsedd för självstudier och projektarbeten, då du på egen hand fördjupar dig i ämnet.

Ledningsgrupp för utbildningen UX Designer:

– Visma Drafit
– Prevas
– Tretton37 AB
– Avensia AB
– Knowit
– Afry Experience Studio
– Min Doktor AB
– Sogeti
– Doro
– Modelon
– Blinka Blå
– Softhouse Consulting Öresund AB
– Burlövs kommun

Kurser

405
Kurs
Poäng
Introduktion till UX design
30
Research och designprocesser
40
Informationsarkitektur
25
Inkluderande gränssnittdesign för UX
50
Prototyping för UX produktion
30
Kundcentrerad affärsutveckling
30
UX processen i utvecklingsprojekt
50
Examensarbete
30
LIA UX design
120
Summa 405

Vanliga frågor