Om IT-supportspecialist

(Technical Operations Specialist) 

Har du ett starkt tekniskt intresse och brinner för att hjälpa andra? Denna utbildning rustar dig för arbete med service och support inom IT på avancerad nivå. Yrkesrollen är en av de mest efterfrågade på arbetsmarknaden eftersom arbete med service och felsökning mot IT-miljöer idag sker inom nästan alla branscher, företag, organisationer, förvaltningar och kommuner.

I yrkesrollen

I och med att allt fler verksamheter väljer att lägga hela eller delar av IT-miljön i molnet, samtidigt som tekniken blir allt mer komplex, ställs högre krav på teknisk kompetens för att lösa eventuella fel som kan uppstå. Som Technical Operations Specialist fokuserar du på serviceärenden inom IT på en avancerad nivå. Det är du som innehar huvudrollen när det kommer till arbete med att administrera, hantera och felsöka systemen. Troligtvis kommer du i början av karriären att jobba som kvalificerad extern eller intern supportfunktion. Med mer erfarenhet kan du sedan arbeta som Teamleader med ett övergripande ansvar på en supportavdelning.

Du kommer kunna arbeta som:

 • Technical Operations Specialist
 • On-site Technician
 • IT-supportspecialist
 • Helpdesktekniker
 • IT-service Manager
 • IT-konsult

Framtidsutsikter och lön

I dagsläget går allt fler företag mot digitala lösningar och de flesta branscher är helt beroende av fungerande IT-teknik i sin dagliga drift. Företagen skriker just nu efter kompetens inom IT-service. Då efterfrågan idag är stor innebär det en lukrativ arbetsmarknad. Löneläget är svårt att säga exakt då allt beror på din erfarenhet, kompetens och företaget du jobbar på. Här hittar du vad Unionen uppger för lönespann för supporttekniker inom IT-området i dagsläget.

Om utbildningen till Technical Operations Specialist

Utbildningen till Technical Operations Specialist är kostnadsfri, CSN-berättigad och bedrivs på heltid.

Under utbildningen får du bland annat lära dig:

Tekniska kunskaper inom yrkesområdet, kunskap i projektmetodik, IT-säkerhet, avancerade kunskaper inom ITIL/ ärendehanteringssystem, teknisk engelska och kundbemötande.

Utbildningens upplägg:

Utbildningen är en heltidsutbildning, varav två till tre dagar i veckan är skolförlagd tid. Övrig tid är avsedd för självstudier, då du på egen hand fördjupar dig i ämnet.

Du som söker till utbildningen i Göteborg kan själv välja om du vill vara på plats i klassrum eller följa utbildningen via nätet.

En stor del av utbildningen är också förlagd på en arbetsplats i form av LIA (lärande-i-arbete). Under praktiken har du verkligen chansen att knyta viktiga kontakter inför framtida jobbtillfällen.

Varför bör du gå en YH-utbildning till Technical Operations Specialist?

När samhället går allt mer mot digitala lösningar blir denna yrkesroll en avgörande och allt viktigare länk mellan användarna och tekniken. De allra flesta verksamheter är helt beroende av fungerande IT-lösningar och system i den dagliga driften, därför behövs det fler personer som är specialiserade inom teknisk felsökning och IT-service.

 

Har du frågor och funderingar kring utbildningen, skolan eller hur man ansöker?
Läs vår FAQ här.

 

Behörighet

Behörighet

För att söka utbildningen krävs att du har grundläggande
behörighet för yrkeshögskolestudier samt minst betyget E/G/3 i:

 • Datorteknik 1A
 • Datorteknik 1B
 • Matematik 2

Preparandkurser

Saknar du den särskilda behörigheten inom Matematik 2 som behövs för att söka utbildningen? Då erbjuder vi preparandkurser inom dessa ämnen som ger dig chansen att få även den särskilda behörigheten som krävs.

Läs mer om våra preparandkurser. 

Kurser

Kurser

 • Applikations- och Desktopsvirtualisering , 25 p
 • Avancerad nätverksfelsökning, 30 p
 • Examensarbete, 20 p
 • Felsökning och support inom Windows Server OS,  35 p
 • Klientfelsökning och fjärrhantering, 25 p
 • Informationssäkerhet, 20 p
 • ITIL Foundation v3, 15 p
 • Projektmetodik, kommunikation och kundbemötande, 20 p
 • LIA, 70 p*
 • Office 365 Cloud Computing, 25 p
 • Processhanteringssystem, avtal och dokumentation, 15 p

*LIA = Lärande i arbete. Denna kurs genomförs ute på företag där du tillämpar de kunskaper som du tidigare lärt dig i de skolförlagda ämnena. Därmed får du en direkt koppling mellan teori och arbetsplatsförlagd utbildning, samtidigt som du får träning i ämnet.

5 YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier.

Då vi jobbar i nära samarbete med branschföretag och myndigheter kan kursinnehållet ibland ändras något, allt för att utbildningen ska vara så relevant som möjligt och följa marknadens behov.

Kontakt

Kontakt

Har du frågor om ansökningsprocessen eller behörighet? Kontakta vår antagningsenhet:

E-post: yhansokan@ecutbildning.se
Tel: 019-100 080

Har du specifika frågor om utbildningen? Kontakta utbildningsledaren:

Stockholm
Madeleine Bronzelius, utbildningsledare
E-post: madeleine.bronzelius@ecutbildning.se
Tel: 010-142 11 79

Malmö
Kajsa Eklund
E-post: kajsa.eklund@ecutbildning.se
Tel: 040-631 67 73

Göteborg
Shahla Yagoutkar, utbildningsledare
E-post: shahla.yagoutkar@ecutbildning.se
Tel:010-142 13 38