Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA Två LIA-perioder | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 400 Yhp
Studieort Stockholm, Växjö, Örebro
Studieform EC Stream
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om CAD-konstruktör

Är du fascinerad av teknik och design? Är du intresserad av konstruktion och produktutveckling, vill jobba kreativt och tycker om att fokusera på detaljer? Då är en YH-utbildning till CAD-konstruktör något för dig!

Den här utbildningen förbinder din kreativitet med den tekniska världen. Genom att behärska CAD, kommer du att lära dig att omvandla dina visioner till detaljerade ritningar och modeller och förvärva kunskaper som är direkt applicerbara i många branscher. Bli en del av framtiden och starta din resa som CAD-konstruktör idag!

Vad gör en CAD-konstruktör?

Som CAD-konstruktör, som står för Computer-Aided Design, arbetar du med produktutveckling i 3D-miljö, främst inom industrin. Med hjälp av olika digitala verktyg framställer, modellerar och utvecklar du diverse produkter. Utöver att rita och modellera, kan arbetet också innefatta att analysera material, beräkna dimensioner, samarbeta med andra ingenjörer och designers, och ibland övervaka tillverkningsprocessen. Du måste hålla dig uppdaterade med de senaste mjukvaruverktygen och teknologierna samt följa industristandarder och regelverk. Genom din expertis och detaljorienterade arbete bidrar du till effektiviteten och precisionen i design- och tillverkningsprocesser.

Karriärmöjligheter

Efterfrågan på CAD-konstruktörer är idag stor och som nyexaminerad kan du se fram emot många spännande karriärmöjligheter. Du kan arbeta inom en rad olika områden såsom arkitektur, byggindustri, olika ingenjörsfält, produktdesign, tillverkning, bilindustri, flyg- och rymdindustrin samt i spel- och animationsbranschen. Dessutom har du möjlighet att arbeta som konsult eller frilansare, vilket ger dig flexibilitet att välja projekt och företag att arbeta med. Kort sagt, en värld av kreativa och tekniska möjligheter väntar dig efter din examen.

Exempel på yrkestitlar som den här utbildningen leder till efter examen är:

  • CAD-konstruktör
  • CAD-ritare
  • Produktutvecklare
  • Projektledare
Öppen för ansökan
Utbildningstart HT 2024
Utbildningstyp YH-program
Omfattning 2 år
LIA Två LIA-perioder | Totalt: 24 veckor
Studietakt Heltid
Poäng 400 Yhp
Studieort Stockholm, Växjö, Örebro
Studieform EC Stream
Sista ansökningsdag 20 maj 2024

Kostnadsfri CSN-berättigad Möjlighet till extra studiestöd


Om utbildningen

Under utbildningen får du som studerande lära dig grunderna och utforska de olika aspekterna av en designprocess, inklusive materialanalys, dimensionering och optimering av design för tillverkning. Du kommer lära dig om hållfasthet, modellering och ritteknik med stort fokus på matematik och teknik, samt vikten av att följa bransch-standarder och regelverk.

Utbildningen fokuserar på att ge dig praktiska färdigheter i att använda olika CAD-program för att skapa detaljerade ritningar och 3D-modeller. Som studerande deltar du i praktiska projekt och får göra LIA-praktik för att tillämpa teoretiska kunskaper i verkliga situationer, vilket också hjälper till att bygga upp ett professionellt nätverk.

De som undervisar på utbildningen kommer direkt från näringslivet vilket möjliggör en djupare förståelse för hur teori tillämpas i praktiken, ger en inblick i de senaste trenderna och teknikerna samt ger värdefulla insikter i arbetslivet. Utbildningen är uppbyggd för att på bästa sätt förbereda dig som studerande för arbetslivet som CAD-konstruktör.

Utbildningen är en heltidsutbildning, vilket motsvarar 40 timmar i veckan.

Utbildningsprofil

Cirkeldiagrammet visar utbildningens övergripande profil.
Peka eller hovra över diagrammet för att få reda på mer.

Praktisk information

För att söka till denna utbildning krävs att du har grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier. Dessutom behöver du uppfylla den särskilda behörigheten som innebär minst betyget E/G/3 i:

  • Matematik 2, 100p
  • Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2, 100p

Eller motsvarande kunskaper.

Klicka här om du vill läsa mer om behörighet

Behörighetstest
Saknar du betyg i Matematik 2 men anser att du redan besitter tillräcklig kunskap i ämnet? Då kan du göra ett behörighetstest. Blir du godkänd på testet blir du behörig i ämnet. Vi erbjuder även behörighetstest i Programmering 1 för de utbildningar som kräver den kursen.

Klicka här för att läsa mer om behörighetstester

 

Upptäck våra preparandkurser
Saknar du den särskilda behörigheten som behövs för att söka utbildningen? Då kan det vara värt att ta en titt på vårt utbud av preparandkurser.

Klicka här om du vill lära dig mer om preppkurser

Du kommer tyvärr inte att få tillgång till ditt schema förrän det börjar dra ihop sig till utbildningsstart. Däremot kan vi redan nu beskriva hur en vanlig vecka kan se ut på utbildningen.

  • Utbildningen är en heltidsutbildning.
  • Du kommer att ha två till tre undervisningstillfällen i veckan.
  • Övrig tid är avsedd för självstudier och projektarbeten, då du på egen hand fördjupar dig i ämnet.

Kurser

400
Kurs
Poäng
CAD 1
40
Syftet med kursen är att ge den studerande specialiserade kunskaper om och förståelse för ritteknik och solidmodellering och hur detta tillämpas för att skapa 2D- och 3Dmodeller, ritningsunderlag och tredimensionella sammanställningar inom konstruktion. Kursen ger den studerande djup förståelse för möjligheterna med CAD och hur det används i hela kedjan från produktutveckling till produktion och life cycle management.
CAD 2
35
Syftet med kursen är att den studerande ska tillägna sig specialiserade kunskaper om parametriska 3D-modeller, toleransberäkningar, solidmodellering och rörelsesimulering.
Examensarbete
30
Kursen syftar till att den studerande genomför ett självständigt arbete genom att använda kunskap och förståelse som behandlats inom utbildningen, om möjligt, på uppdrag av en extern uppdragsgivare. Vidare syftar kursen även till att uppfylla utbildningens övergripande resultat av lärande, där den studerande ska kunna planera, utföra samt identifiera resurser, formulera, analysera, lösa problem och utföra komplexa uppgifter kopplade till yrkesrollen.
Hållfasthetslära
25
Syftet med kurser är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om och förståelse för principerna för hållfasthetslära och hur kroppar reagerar på mekanisk belastning.
LIA 1
60
Syftet med kursen är att den studerande, med viss handledning, ska skaffa sig praktisk erfarenhet av de skolbaserade kurserna genom att delta i LIA-platsens projekt. Kursens syfte är också att bidra till färdigheter och kompetenser som bidrar till utbildningens övergripande lärandemål.
LIA 2
60
Syftet med kursen är att ge den studerande fördjupad praktisk erfarenhet av de skolbaserade kurserna. Den studerande ska ges möjlighet att självständigt hantera och ta ansvar för arbetsuppgifter som är relevanta i rollen som CAD-konstruktör. Kursens syfte är också att bidra till färdigheter och kompetenser som bidrar till utbildningens övergripande lärandemål.
Maskinelement
35
Syftet med kursen är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om, och förståelse för maskinteknik och viktiga konstruktionselement som skruvförband, axellagringar, tätningar, kopplingar, bromsar, växlar m.m. Kursen ger kunskaper om hur konstruktionselement är uppbyggda och påverkas av krafter, moment och materialval.
Matematik för CAD-konstruktörer
20
Syftet med kursen är att den studerande tillägnar sig avancerade kunskaper i yrkesrelaterad matematik, och kan ta del av utvecklingsfrågor inom området. Kursens syfte är också att bidra till färdigheter och kompetenser som bidrar till utbildningens övergripande lärandemål.
Mekanik
25
Syftet med kurser är att den studerande utvecklar specialiserade kunskaper om och förståelse för de mekaniska principerna för kraftöverföring i statiska system med stela kroppar.
Produktionsekonomi
20
Kursens syfte är att ge den studerande specialiserade kunskaper om olika organisationsformer, produktionsekonomi, offertprocessen samt vilka underlag som behövs för offertkalkylering och olika kalkyleringsmetoder.
Produktionsteknik
30
Kursens syfte är att den studerande tillägnar sig specialiserade kunskaper om produktionsteknik, produktframtagning, tillverkning, produktutvecklingsprocessen och produktionsprocessen.
Ritteknik och geometrisäkring
20
Syftet med kursen är att ge den studerande specialiserade kunskaper om och förståelse för ritningslära och hur detta tillämpas för att skapa 2D- och 3D-ritningsunderlag.
Summa 400

Vanliga frågor