Urvalsprov, inte lika läskigt som det låter

Snart är det dags för urvalsprov till höstens Yh-utbildningar hos EC. Kanske är du en av dem som har en del frågor i samband med det? Här kommer du att hitta svaren på några av våra vanligaste frågor angående urvalsprovet. Men först och främst – kom ihåg att det inte är så läskigt att göra ett urvalsprov som det kanske låter.


Frågor och svar om urvalsprovet 

>> Hur går ett urvalsprov till?

I år är första året som vi kör digitala urvalsprov. Dessa kommer att gå till enligt följande:

 1. Du kommer att få meddelande från oss om att du är välkommen till urvalsprov. Meddelandet skickas ut under vecka 22, genom vår ansökningsportal: yh-antagning.se. Sannolikt är att du blir inbjuden till fler än ett ämnesprov, då flera av våra Yh-utbildning kräver prov i exempelvis både programmering och matematik.
 2. I meddelandet du får från oss kommer det att finnas en länk till urvalsprovet, samt en kod som du ska logga in med. Varje ämnesprov har en egen länk och kod.
 3. Vänligen observera att koden endast går att använda en gång. Det betyder att du inte kan testa att logga in innan du gör provet.
 4. När du väl har satt dig till ro och är redo att göra provet måste du också slutföra det. Du kan inte pausa provet och återkomma vid ett senare tillfälle. Provet går på tid, och hur lång den tiden är skiljer sig mellan de olika ämnesproven.
 5. Resultaten från urvalsproven kommer inte att delas med dig, utan ger ett meritvärde vid antagningen och registreras i Yh-antagning.
 6. Lycka till!

>> När kommer urvalsprovet att vara?

Mellan den 25 maj – 29 maj kommer länken till urvalsprovet att vara aktiv. Du kan närsomhelst under denna period logga in för att göra provet.

>> Hur många urvalsprov finns det?

Hos EC har vi urvalsprov inom de sex olika ämnen som listas nedan. Vilka urvalsprov du kommer att få göra beror på vilken eller vilka utbildningar du har sökt hos oss.

 • Matematik
 • Programmering
 • BIM
 • CAD
 • Dator- och kommunikationsteknik
 • Logiskt tänkande

>> Hur kan jag plugga inför urvalsprovet?

Det är inte meningen att du ska plugga inför ett urvalsprov, därför har du inte fått någon information om vad som kommer på provet. Vill du ändå förbereda dig är det på mer generell basis du ska lägga ribban. Har du exempelvis sökt en utbildning som kräver matematikprov, kan det vara en idé att damma av matteboken om det var längesedan du bläddrade i den. Se om det är något du behöver fräscha upp helt enkelt. Detsamma gäller även för de övriga ämnena som har urvalsprov.

>> Vad händer efter urvalsprovet?

Efter att du har genomför urvalsprovet, och sett till att din ansökan är komplett i övrigt, är det bara att invänta antagningsbeskedet. Vi kommer att skicka ut antagningsbeskedet till dig under vecka 25, midsommarveckan.

>> Om jag har ytterligare frågor om urvalsprovet?

Då kan du skicka ett mail till utbildningsledaren för den utbildning du har sökt. Kontaktuppgifter hittar du bland annat här på hemsidan under respektive utbildning.

Dela sidan: