Ser du fram emot LIA?

Är det din första LIA kan allt kännas väldigt nytt och du kanske inte riktigt vet vart du ska börja. Vi är ju som bekant alla olika, och medan vissa inte gör något annat än att längta till första LIA-dagen kan andra uppleva perioden innan LIA som lite stressig. Vanliga frågeställningar som man brottas med är: Hur gör jag för att söka LIA? Vad händer om jag inte lyckas få en LIA-plats? Kommer jag verkligen att kunna bidra med något på min LIA?

Till dig som känner dig lite som Bambi på hal is: se LIA som en fantastisk möjlighet till att få undersöka vad du faktiskt tycker är roligt och vad du kanske inte är lika intresserad av inom ditt område. Våga testa dig fram, för det är inte många gånger i livet man får den här chansen. Ingen kommer förvänta sig att du är bäst på allt – du går ju trots allt i skolan för att lära dig. Kom ihåg att LIA också är ett otroligt bra sätt för dig att knyta värdefulla kontakter inför framtiden.

Att söka LIA

Börja söka LIA i tid! Ju tidigare du söker, desto större är chansen att du får vara på ett företag du verkligen är intresserad av.

Om du inte redan har ett CV och personligt brev – börja där! Idag finns det bra och trevliga mallar som du kan använda dig av när du skapar ditt CV och personliga brev. Struktur, tydlighet och visuellt intryck är viktigare än vad man kanske tror. När det kommer till innehållet skall du tänka på att lyfta dina styrkor och försöka få fram varför företaget ska välja just dig. Förklara också varför du vill göra din LIA på just det företaget – vad fick dig att välja dem? Alla blir glada av att känna sig speciella och utvalda.

Ditt personliga brev är bra att försöka hålla så kort som möjligt. Sålla bort onödig information som inte känns relevant för den roll som du söker.

Sök LIA genom att i första hand ringa, därefter maila, till företaget. Ibland kan det räcka att höra av sig till några få företag, ibland kan man behöva höra av sig till ganska många företag innan man hittar rätt.

Att hitta LIA-företag

Om du inte redan vet vilket företag du vill vara på kommer troligtvis Google att vara din bästa kompis när du söker LIA, men glöm inte att skolan också har många samarbetspartners i branschen. Försök att klura ut vad du skulle vilja lära dig mer om och fundera samtidigt över om du helst vill vara på ett stort eller ett lite mindre företag. När du hittar något som tilltalar dig är det bara att höra av dig till dem. Det värsta som kan hända är att du får ett nej, och det är ju inte så farligt.

Vad händer om du inte lyckas få en LIA-plats?

Om du lägger ner lite tid på din ansökan och därefter ser till att verkligen kontakta företag så kommer du att få en plats. Tro på dig själv! Känner du ändå att du vill du ha lite extra stöd i din ansökningsprocess när det kommer till framtagning och personligt brev så hjälper din utbildningsledare gärna till med feedback.

Tips: Ta fram en lista med företag som du tar med dig när du bokar in ett möte med din utbildningsledare.

Viktig information:

Det är viktigt att de personer som kommer att agera handledare under LIA har rätt kompetens. Du har praktik för att lära dig och måste därför kunna få rätt stöd under de veckor som du praktiserar.

En liten hälsning

Jesper Bylund sitter i en av ledningsgrupperna för EC Utbildning Stockholm.
Här delar han med sig av sitt bästa tips inför LIA:

Dela sidan: