Vi har träffat Ulrika Muchow Stenström som är konsultchef och säljare på HiQ i Göteborg och även ordförande i ledningsgruppen för utbildningen Mjukvarutestare på EC Utbildning. Ulrika ser ett stort behov av mjukvarutestare framöver och betonar även vikten av den spetskompetens en yrkeshögskoleutbildning ger en nyutexaminerad testare, kontra en traditionell utbildning på högskola eller universitet.

Hur ser behovet av mjukvarutestare ut framöver?

Jag ser ett stort behov av mjukvarutestare. Idag finns det inte tillräckligt många testare tillgängliga på marknaden. En stor del som jag upplever det, beror på att det idag inte finns så mycket inslag av test i våra traditionella utbildningar på högskola och universitet. Med påföljd att kompetensen som dessa universitetsutbildningar resulterar i inte täcker befintligt behov inom test. Därför är det viktigt med en utbildning som ger denna förståelse. Olika företag jobbar med olika tillvägagångssätt för test. På vissa företag jobbar man enbart som testare och på andra företag jobbar man i ett team där test är en del av uppgifterna tillsammans med kravhantering, programmering etc. I testuppgifter ingår det att ha en helhetssyn, förståelse för sambanden mellan alla system och förmågan att kommunicera.

Vilket behov har HiQ av testare?

På HiQ finns det 1 400 experter inom IT och kommunikation. Vi tror på kombinationen glädje och resultat när vi hjälper våra kunder att skapa smarta, högteknologiska lösningar som förenklar människors liv. Till dessa lösningar behöver vi många olika roller inom systemutveckling. Att kunna erbjuda våra kunder lösningar med hög kvalitet kräver att vi har kompetenta testare och testutvecklare. På HiQ Göteborg jobbar ca 25 % av vår personal med test och testutveckling. Vi har många förfrågningar från våra kunder inom test och har också speciella team som jobba med test mot våra kunder. Det är test på många olika nivåer och inom många kompetensområden. Från att testa olika hårdvarusystem med mjukvara i, test av system i fordon, till test av mobila applikationer och webbsystem. Men vi har också uppdrag att bygga hela testramverk och automatiserade testfall för att få enklare tester som gör att utvecklingsprocessen går snabbare och blir mer säker.

Hur är det att arbeta som testare?

Att arbeta med test innebär, att gemensamt med de andra i teamet som jobbar med mjukvara, vara ansvarig för att de krav som finns på systemet uppfylls och fungerar korrekt. Att jobba med test innebär också att man måste ha förmågan att kunna kommunicera med kravställaren för att verkligen förstå hur det är tänkt att helheten ska fungera. I ansvaret ligger också att garantera kvaliteten enligt de kvalitetskrav som är uppsatta. Det är viktigt att förstå helheten av systemet. Som testare är det många gånger en förutsättning att du kan programmera eftersom många testmiljöer idag är automatiserade och kräver testfall som går att köra om och om igen.

Vilka olika uppgifter finns det som testare?

Man kan jobba som utvecklare av testramverk, utvecklare av testfall, köra testfall med mera. Prestandatest och systemtest är exempel på områden man kan jobba med.

Vilka egenskaper bör jag ha för att passa som testare?

I testarbetet bör man ha förmågan och intresset att se helheten över systemet. När det krävs ska man också kunna dyka ner i detaljer för analys och hjälpa utvecklaren att hitta orsaken till att det är fel i systemet. Ett bra ordningssinne och förmåga att kunna dokumentera är också bra att ha. Eftersom det är tekniska miljöer vi jobbar i så är det viktigt att brinna för ny teknik och kunna programmera eller scripta. Bra kommunikationsförmåga och social kompetens är också bra egenskaper att ha.

Hur ser fördelningen killar/tjejer ut?

Det är övervägande killar i IT-branschen totalt, men om man ser på de som jobbar med test så är det fler tjejer än i branschen. Det viktigaste är att det är finns en bra fördelning av olika personligheter, kön och egenskaper i ett team för att få en bra dynamik.

Läs mer och ansök till YH-utbildningen Mjukvarutestare på EC Utbildning som startar i höst. Utbildningen håller fortfarande öppet för restplatsansökan.

Fotograf: Tord Berner

Sök till Mjukvarutestare
Dela sidan: