Då har du möjlighet att söka in till de flesta av våra YH-utbildningar med start i höst! Här berättar vi mer om YH som utbildningsform samt vilka av höstens utbildningar du med gymnasiebehörighet kan söka.

Vad är en YH-utbildning?

Yrkeshögskolan (YH) är en utbildningsform med tydlig inriktning på yrkeskunnande och syftar till jobb direkt efter examen. Det innebär att du som studerande får kunskaper som motsvarar de krav som ställs på yrkesrollen och på så vis snabbt kommer ut i arbetslivet efter avslutad utbildning. De flesta YH-utbildningar är kostnadsfria och berättigar till studiemedel från CSN.

5 anledningar att välja en YH-utbildning

Ett säkert kort

En YH-utbildning får bara finnas om arbetsmarknaden uttryckt ett anställningsbehov inom just det området. Med en YH-utbildning i bagaget kan du alltså vara säker på att vara hett efterfrågad på arbetsmarknaden!

En snabb väg till jobb

En YH-utbildning är oftast mellan 1–2 år och fokuserar bara på det som är viktigt att kunna inom det specifika yrkesområdet. Det ger dig möjlighet att bli riktigt bra på det som spelar roll, utan att behöva lägga flera år på dina studier.

Kunskaper direkt från branschen

Vem kan branschen bäst om inte branschen själv? För varje YH-utbildning finns en ledningsgrupp med representanter från företag inom den aktuella branschen. De är med och tar fram innehållet till utbildningarna och ser till att de uppdateras om det dyker upp nya kunskapskrav inom området. På så vis har du som YH-studerande alltid med dig rykande färska kunskaper!

Praktisk erfarenhet

En YH-utbildning gör dig redo, både i teorin och praktiken. Under utbildningen varvas nämligen teoretiska studier med praktiska moment, och de flesta YH-utbildningar består till upp emot en tredjedel av praktik eller LIA (Lärande i arbete) ute på ett företag i branschen. Det ger dig möjlighet att känna på din kommande yrkesroll, knyta viktiga kontakter för framtiden och framförallt: du får arbetslivserfarenhet redan innan du är klar med studierna. Inte helt dumt att ha det på sitt CV, eller hur?

9 av 10 får ett jobb efter examen

Ja, så är det faktiskt. Många studerande har till och med jobbet i hamn redan innan de pluggat färdigt!

Ansökan

Du ansöker via yh-antagning.se. Där registrerar du ett konto och laddar upp de betyg som krävs och skickar din ansökan. För de flesta utbildningar är sista ansökningsdatum i början av maj men du som gymnasiestuderande har fram till och med 10 juni på dig att komplettera med dina betyg. Datumen kan dock variera beroende på utbildning så för att vara på den säkra sidan rekommenderar vi dig att ta kontakt med utbildningsledaren för den utbildning du är intresserad av. Läs mer om hur du ansöker. 

Särskild behörighet

Observera att en del av utbildningarna har särskilda förkunskapskrav, där du utöver gymnasiebehörigheten måste ha läst och fått godkänt i vissa specifika gymnasiekurser, som t.ex. matematik och programmering. Vilka behörighetskrav som gäller för just den utbildning du är intresserad av går att hitta på utbildningens egen sida här på sajten. Där hittar du också kontaktuppgifter till utbildningsledaren för utbildningen, som du kan kontakta vid eventuella frågor. Läs mer om behörighet.

Preparandkurser

Saknar du den särskilda behörigheten för en viss utbildning har du möjlighet att läsa in den via en kostnadsfri preparandkurs på distans. Läs mer om våra preparandkurser.

 

AnsökanBehörighetAnsökningswebb
Dela sidan: