Programmering i förskolan – hur funkar det? Det ska pedagoger från AcadeMedias förskolor i Stockholm lära sig mer om nu på fredag. Då håller EC Utbildning i en workshop i lekfull programmering, som ger deltagarna kunskap och inspiration till hur de kan utmana barnens logiska tänkande med hjälp av grunderna i programmering.

 

Förmågor som behövs i framtiden

Från och med den 1 juli i år ska programmering vara ett tydligt inslag i flera ämnen i grund- och gymnasieskolan. Det beslutade regeringen förra året. För förskolan finns inga sådana direktiv, men AcadeMedias förskolor vill ligga i framkant.

– I förskolans uppdrag ingår att erbjuda barnen möjlighet att utveckla olika språk och kommunikationsformer, och för oss är programmering en del i det, säger Helén Engdahl, kvalitetsutvecklare för AcadeMedias förskolor. Genom programmeringslek ger vi barnen möjlighet att utveckla de förmågor som behövs i ett modernt samhälle, där krav på fördjupad digital kompetens kommer att vara grundläggande inom många yrkesområden, säger hon.

Lär genom praktiska övningar

Utbildningen har tagits fram av EC utbildning, en av Sveriges största utbildare inom IT.

– Fokus ligger på att introducera barnen för programmering på ett lustfyllt sätt genom att använda förskolans befintliga miljö. Vi kommer även att använda enkla robotar, säger Annika Ros på EC Utbildning som håller i utbildningen.

Under workshopen kommer pedagogerna bland annat få programmera ett rutmönster där de själva agerar robotar som rör sig efter en algoritm som visas på papperspilar. De ska också få göra en dans-algoritm och skicka hemliga meddelanden till varandra med hjälp av ascii-kod.

 

Mer information

Workshopen hålls nu på fredag den 27 april på Warfvinges väg 24 i Stockholm. Vill du veta mer? Kontakta Annika Ros på annika.ros@ecutbildning.se.

Dela sidan: