Är du kreativ och gillar design? Då kanske CAD är något för dig!
Undrar du kanske då vad CAD är? Här ger vi dig svaren på vad du kanske vill veta om CAD.

Vad står CAD för?

CAD står för Computer-aided design (CAD) alternativt computer-aided drafting. CAD är digitalt baserad design och skapande av tekniska ritningar som används inom konstruktion och i bland även inom arkitektur. CAD är grunden för nästan all tillverkning. Det är som ett mycket avancerat ritbord där man bygger modeller för det som ska tillverkas, med hjälp av ritningar som också görs i CAD.

Vad gör en CAD-konstruktör?

En CAD-konstruktör designar, modellerar och bygger nya, eller ändrar på redan befintliga, detaljer och tar också fram tillverkningsunderlag. En stor del av arbetet går ut på att vara en problemlösare som letar sig fram till den bästa tänkbara designen för just det ändamålet. Man följer komponenters tillverkningsprocess från design och ritning, prototyper, provning, leverantörskontakter, och första skedet i serieproduktionen.

Vad är det roligaste med CAD?

Svaret på frågan är självklart individuellt! Men en sak som ofta upplevs roligt med CAD är att man ges möjligheter att vara med från första tanke till färdig produkt. Man kan nästan se CAD-programmet som ett datorspel där man kan utmana sig att designa komponenter på bästa möjliga sätt.

Vem är du som söker utbildningen till CAD-konstruktör?

Är du lugn, tålmodig och har ett intresse för design, teknik och mekanik är du perfekt i rollen som CAD-konstruktör.

Vad tjänar man som CAD-konstruktör och finns det jobb?

Svaret på frågan beror lite på hur många års erfarenhet du har, var du bor, vilka åtaganden du tar och också på hur duktig konstruktör du är. Men i medellön ligger lönen runt 40 000 kr i månaden.

Eftersom de flesta produkter idag består av komponenter som är ritade i CAD så ser framtidsutsikterna för CAD-konstruktörer goda ut.

Här kan du läsa mer om lön och framtidsutsikter.

Hur utbildar man sig till CAD-konstruktör?

En snabb och bra väg till att bli CAD-konstruktör är att läsa en YH-utbildning. Utbildningen är praktiskt inriktad och ger dig den kompetens som företagen efterfrågar.

Varför ska man söka till en YH-utbildning till CAD-konstruktör?

Under utbildningen kommer du att hinna gå igenom alla de viktigaste delarna som krävs för att kunna jobba som CAD-ritare. Samtidigt är en YH-utbildningen en relativt snabbt väg till att bli riktigt intressant på arbetsmarknaden.

 

Låter det intressant? Läs mer om YH-utbildningen till CAD-konstruktör här.

 

Dela sidan: