Lizanna Nordlander EC Utbildning IT Sales B2B

För två år sedan bestämde sig Lizanna Nordlander för att byta bana. Hon valde utbildningen IT Sales B2B, en utbildning till vad hon själv beskriver som ”Relationsskapande företagsförsäljare med IT-kompetens”.
– Låt inte ordet IT skrämma dig, råder Lizanna,  som med sex månader kvar på utbildningen redan nu har ett jobb som väntar på henne efter examen.

 

Hur kom det sig att du sökte till utbildningen IT Sales B2B?

– Jag ville byta karriär. Jag är utbildad inom socialt arbete och har arbetat med det i sju år. För två år sedan bestämde jag mig för att utvecklas och ändra riktning. Jag gick olika kurser, bland annat “Personlig utveckling & inre ledarskap” i kombination med ett försäljningsjobb på deltid. Jag ville väldigt gärna arbeta med människor men i annan form än jag gjort tidigare. Samtidigt ville jag kunna utvecklas i mitt jobb, kommunicera och fokusera på digitalt arbete. Jag fick då höra om IT-Sales B2B utbildningen på EC genom en vän som hade gått på EC Utbildning tidigare. Det lät intressant och jag tog reda på mer information om skolan och fastnade för utbildningen.

Hur trivs du på EC och på utbildningen IT Sales?

– Jag trivs väldigt bra, vi är ett härligt gäng i klassen med god sammanhållning. Utbildningsledarna vi har haft är väldigt engagerade i oss som elever.

Vad har varit allra mest givande på utbildningen?

– LIA (Lärande i praktiken) är en väldigt viktig del av utbildningen. Att få göra saker i praktiken och inte bara läsa, det har jag lärt mig väldigt mycket av. Jag gjorde min första LIA på Pector AB för snart ett år sedan och när jag kom in som praktikant hade jag flera önskemål som jag sedan fick arbeta med under praktikperioden. Mina uppgifter var då bland annat sociala medier, säljaktiviteter och att skapa en digital kommunikationsplan att jobba efter.

Utbildningen riktar sig inte mot hårdvara utan snarare digitala trender, sociala medier och hur IT utvecklas hela tiden vilket jag tror många tjejer är intresserade av.

Du har redan fått jobb där du gjorde LIA?

– Ja, jag har 6 månader kvar tills jag tar examen men redan nu har jag fått en heltidstjänst som kommer att starta efter min examen. Sedan min första LIA arbetar jag på Pector AB två dagar i veckan. Efter det fick jag timanställning som nu leder till en fast tjänst. Min roll är marknadsassistent så mina arbetsuppgifter är främst digital marknadsföring, lead management, sköta om Pectors websida, seminarier, kundbesök och säljmöten. Jag utvecklas varje dag på jobbet och trivs jättebra med mina uppgifter och vårt härliga team.

Hur ser behovet ut av IT-säljare?

– Utifrån det jag har hört så är det eftertraktat just nu med B2B-säljare med IT-kompetens.

Vill du ge några råd till blivande studerande på utbildningen IT Sales B2B?

– Ja, jag vill gärna dela med mig av några tips som är en stor anledning till varför jag befinner mig där jag är idag: Det första är att börja göra research efter intressanta LIA-företag i god tid! Träffa fler än bara ett företag även om det första känns intressant. Det andra tipset är att var proaktiv och visa att du vill någonstans. I början kunde jag nästan ingenting men genom att visa vilja och nyfikenhet har jag kommit väldigt långt.

Varför tycker man bör gå en YH-utbildning hos EC Utbildning?

– Våga pröva något nytt! Om man gillar praktik och inte bara att läsa, så passar den här utbildningsformen väldigt bra.

Utbildningsledarna vi har haft är väldigt engagerade i oss som elever.

Hur är det att vara tjej i en klass och bransch som är mansdominerad (endast 29 % kvinnor i IT-branschen i Sverige)?

– I vår klass är vi en tredjedel tjejer så jag känner inte av någon mansdominans i klassen. Men jag hoppas andelen kvinnor i branschen går upp. Jag tror starkt på en bra blandning av olika människor och kön på en arbetsplats, då får man lite av varje vilket känns viktigt i en grupp.

Jag tycker absolut tjejer ska söka den här utbildningen. Ordet IT tror jag skrämmer många, speciellt tjejer eftersom IT förknippas med hårdvara och teknik och det är en mansdominerad bransch. Jag skulle vilja förmedla utbildningen som ”Relationsskapande företagsförsäljare med IT-kompetens”. Utbildningen riktar sig inte mot hårdvara utan snarare digitala trender, sociala medier och hur IT utvecklas hela tiden vilket jag tror många tjejer är intresserade av.

Låter det intressant? Sök till EC du med!
Läs mer om utbildning IT Sales B2B här.

Dela sidan: