Christian Ståhl är en av Sveriges främsta experter på webbdesign och webbutveckling i SharePoint och har vunnit Microsofts utmärkelse Most Valuable Professional. Idag driver han eget konsultbolag och föreläser på events världen över. Dessutom utbildar han framtidens stjärnor på ECs utbildning Apputvecklare inom SharePoint.

Christian Ståhl har arbetat med webbutveckling och webbdesign i 20 år varav 10 år med fokus på SharePoint. Han har samlat på sig en rad utmärkelser som en av de allra främsta experterna i Sverige på webbutveckling i SharePoint. Christian har i flera år varit föreläsare på EC. Här berättar han mer om sina kunskaper inom SharePoint och om utbildningen på EC Utbildning.

Berätta lite om dig själv och din karriär – Hur kommer det sig att du började med SharePoint?

Jag har jobbat med webbutveckling länge, och när Microsoft lanserade SharePoint blev jag intresserad av alla de nya tekniska möjligheterna som uppstod med denna produkt. Jag har allt sedan dess fokuserat på utveckling i SharePoint och tycker det är precis lika kul än i dag! År 2012 fick jag utmärkelsen MVP av Microsoft inom SharePoint för aktivt deltagandet i dess community, är engagerad som talare på konferenser och har deltagit samt arrangerat många konferenser i fler olika länder som USA, Indien, Dubai, Holland för att nämna några länder. Utöver det är jag också skrivit en bok med en kollega om SharePoint för ett amerikanskt förlag. Sedan några år tillbaka driver jag ett eget företag med fokus på konsulting och utbildning inom SharePoint. Tidigare har jag varit anställd på både små och stora konsultföretag.

Hur skulle du kort beskriva vad SharePoint är för en non techie?

SharePoint har nu funnits länge på marknaden och kan förklaras som en digital arbetsplats och plattform inom ett företag. Denna plattform är modulbaserad och väldigt anpassningsbar och används på många olika sätt beroende på vilket behov företaget eller organisationen har. SharePoint kan t ex användas för informationsdelning, dokumenthantering eller sökmotorverktyg samt mycket mer.

Vilka möjligheter finns det/vad kan man göra i SharePoint?

Eftersom det finns så många olika typer av företag och organisationer som använder SharePoint med Office 365 till så många olika tillämpningar och att plattformen i sig erbjuder en så stor variation av programmeringsspråk och verktyg ser jag möjligheterna som nära nog oändliga. SharePoint är en vänligt spännande och bred proudukt.

Vad gör en Apputvecklare inom SharePoint?

Att vara utvecklare inom SharePoint innebär att du behöver ha en stor bredd av kunskaper i och språk samt behärska fler olika utvecklingsverktyg. Under en typisk arbetsdag kan du t ex jobba med framtagning av en app, utveckla en web part, arbeta med krav och arkitektur eller kanske med framtagning av ett grafiskt gränssnitt.

Hur ser behovet ut av SharePointutvecklare?

Efterfrågan av dedikerade SharePoint och Office 365 utvecklare och är mycket god, det finns just nu och med all sannolikhet också framöver mycket goda möjligheter till jobb efter avslutad utbildning för den som satsar på detta!

Vem passar/Vem är den som söker utbildningen till Apputvecklare inom SharePoint på EC? (personlighetstyp, intressen, egenskaper etc)?

Utbildningen är bred och efter avslutad utbildning brukar man hitta sin nisch inom SharePoint utefter vilka intressen och egenskaper man har. En del elever väljer kanske att jobba vidare med fokus på back-end programmering med MVC eller så sätter de fokus på front end med JavaScript baserad lösningar, eller så väljer några att arbeta med projektledning t ex.

Berätta lite om utbildningen ”Apputvecklare inom SharePoint” från ditt perspektiv.

Som lärare och medlem i EC Utbildnings ledningsgrupp så arbetar och verkar jag för att innehållet alltid ska vara aktuellt och anpassat till efterfrågan på marknaden. Nya utvecklingstekniker ser vi till att på något sätt plocka in i utbildningen vilket ger eleverna ett försprång när de efter utbildningen söker jobb. Vi ser till att hålla varierad utbildning som ska kunna passa alla och lär oss tekniker via projektform, individuellt arbete, föredrag samt genom många olika framtagna labbar och övningar.

Det allra bästa är nog att få uppleva glädjen och stoltheten hos den elev som jobbat hårt på en lösning och till sist lyckats med resultatet, och då kommit vidare till nästa nivå av kunskap.

Vad anser du krävs för att lyckas med sina studier?

De som får jobb efter avslutad utbildning är i regel de som lägger ner ordentligt mycket tid och är 100 % närvarande. Utbildningen är tuff och innebär två intensiva, men väldigt roliga år, hos oss!

Vad tycker du är det roligaste med SharePoint?

Förutom att jag arbetar med SharePoint dagligen är detta också till viss del min hobby och fritid. Jag drivs av att lära mig nya tekniker och sitter ofta på kvällar och klurar på nya tillämpningar av t ex kod och eftersom SharePoint är så stort och komplext så finns det alltid mer att lära.

Vad är det roligaste med att föreläsa i SharePoint på EC?

För min del är det att hjälpa eleverna framåt, att stötta dem framåt i sin utveckling oberoende av vilken bakgrund eller vilka tidigare kunskaper de har. Det allra bästa är nog att få uppleva glädjen och stoltheten hos den elev som jobbat hårt på en lösning och till sist lyckats med resultatet, och då kommit vidare till nästa nivå av kunskap.

Berätta något om SharePoint som du tror få känner till.

En del kunder till mig tror att SharePoint är det nya coola som det som gäller just nu, men i själva verket utvecklade Microsoft den första versionen av SharePoint redan år 2001 och har därefter ständigt vidareutvecklat produkten med nya funktioner. Från början var det en relativt liten och smal produkt med fokus på dokumenthantering som i dag snart 20 år senare har förändrats och förädlats till vad den är i dag. Enligt Microsoft är det mer än 200 000 företag och 190 miljoner användare runt om i världen som använder SharePoint i sitt dagliga arbete.

Varför ska man söka till YH-utbildningen Apputvecklare inom SharePoint på EC?

Det är en stor efterfrågan på dedikerade konsulter inom SharePoint och Office 365, och speciellt efterfrågade är de som behärskar de senaste teknikerna inom SharePoint utveckling som bl.a. SPFx, JavaScript med dess olika ramverk, APP-Utveckling, MVC m.fl. För den som satsar på utbildningen på EC så finns det mycket goda möjligheter till att få en anställning efter skolan antingen som konsult eller in-house på något företag. Förutom det så läggs stor vikt i kursen på tekniker som kan användas generellt för utveckling också i andra plattformar.

 

christian fakta

Dela sidan: