Martin frontendutvecklare

Martin Sandelin hade vid 24 års ålder redan hunnit med tre års studier på högskolan, när han bestämde sig för att söka en YH-utbildning på EC. Idag studerar han på utbildningen Javautvecklare i Malmö.
Denna utbildning har allt jag söker efter, berättar han.

Martin kommer ursprungligen från Malmö, men har bott i Landskrona i större delen av sitt liv. Efter gymnasiet väntade högskolestudier och det blev en kandidatexamen i Datavetenskap.

– Utbildningen på högskolan var suverän, men den var dock väldigt teoretisk och hade inte så stor kontakt med näringslivet. Jag kände att jag behövde mer praktisk kunskap och mer spetskunskap inom ett visst programmeringsspråk. EC’s utbildning till Javautvecklare ger mig precis detta, då den fokuserar tungt på just programmeringsspråket java. Denna utbildning har allt jag söker efter, säger Martin.

Skräddarsytt utbildningsinnehåll & lärorik praktik

Att YH-utbildningen till javautvecklare innehåller en stor del praktik var en av anledningarna till att Martin sökte till EC Utbildning. LIA-perioderna ger de studerande en möjlighet att få bättre kontakt med arbetslivet och viktiga erfarenheter om hur det funkar i arbetslivet på riktigt.

– Jag har inte varit på LIA perioderna än, men det kommer nog bli ett av de mer givande momenten i utbildningen, då man skapar kontaktnät inom branschen. Då får man använda den teoretiska kunskapen man lärt sig på en riktig arbetsplats, säger Martin.

Kurserna är skräddarsydda för att passa arbetsmarknaden idag, vilket är toppen, eftersom de då blir väldigt relevanta.

Att undervisningsformen inom yrkeshögskolan skiljer sig från högskolan ser Martin som en fördel.

– Kurserna är skräddarsydda för att passa arbetsmarknaden idag, vilket är toppen, eftersom de då blir väldigt relevanta. Utbildningen håller ett högt tempo och eskalerar ganska snabbt i svårighetsgrad. Att ha någon form av erfarenhet inom programmering innan du påbörjar utbildningen underlättar studierna, tycker Martin.

Passionerade föreläsare och stark sammanhållning

Utbildarna på utbildningen kommer direkt från branschen och har koll på de senaste teknikerna.

– Lärarna är väldigt passionerade, vilket är viktigt för att lära ut på ett bra sätt. När jag studerade i gymnasiet och tidigare, så var det en del ämnen jag inte var speciellt intresserad av. Jag ville bara att lektionerna skulle ta slut och få avsluta dagen. Det var inte ofta man verkligen ville vara i skolan, som nog stämmer för många under gymnasietiden. När jag väl fick studera just datavetenskap, och mer specifikt få programmera, så förändrades det helt. När jag är i skolan nu, så kollar jag aldrig klockan, tiden bara flyger iväg och jag vill verkligen vara i skolan. Klockan kan slå 5-6 på kvällen utan att jag märkt det, för jag får ett så stort fokus på arbetet jag gör. Det är en tydlig indikation på att jag valt rätt karriär.

Martin studerar sitt första år på utbildningen men har redan fått en mycket god känsla för skolan och utbildningens innehåll. Redan nu har Martin fått vänner på skolan som sedermera blir ett värdefullt kontaktnät för framtiden.

– Jag trivs perfekt. Vi har en mycket stark sammanhållning i klassen och det märks att klasskamraterna inte bara är i skolan för att utbilda sig, utan också för att umgås med varandra och att ta hjälp av varandra. Hittills har vi haft väldigt bra kontakt med lärarna. De känns som att de vill knyta kontakt med eleverna och inte bara undervisa. Detta gör att lektionerna kan bli mer flexibla och anpassade till elevernas behov, då föreläsarna lyssnar ordentligt på klassens vilja.

Utanför skoltid så sker det ofta aktiviteter med klasskamraterna, man kanske går på afterwork eller på bowling m.m.

– Det lyfter trivseln i klassen något otroligt, och jag kan säga att det är ovanligt att ha en så bra kontakt med klasskamrater så som jag har på denna utbildning.

Systemutvecklare – ett socialt arbete

Martin menar att det finns en stereotyp och föreställning om att programmerare är ett isolerat och asocialt jobb där du bara sitter för dig själv och jobbar hela dan.

– Detta kunde inte vara längre bort från sanningen. Att skapa bra mjukvara idag handlar om teamwork och flexibilitet, och det är viktigt att komma bra överens och kommunicera på ett bra sätt med sina kollegor. Mitt tips är därför att parallellt med din egen programmering, jämföra kod och dela dina tankar med klasskamraterna, då kommer utbildningen att gå bra. Företagen tar nästan alltid personen med högre social förmåga än personen med bättre programmeringskunskaper.

För jobb finns det. IT-branschen blommar som aldrig förr. Behovet är stort efter duktiga utvecklare, med betoning på flexibilitet och lärande, då systemutveckling konstant förändras med nya utvecklingssätt och nya verktyg.

– Om du har kompetensen att konstant kunna hänga med i utvecklingen och lära dig nya utvecklingsmetoder/programvara, så är du het på marknaden. Många företag har kort med kompetent personal idag, och skriker efter utvecklare med utbildning. Ett tips är att inte begränsa dig själv till ett litet område. Sök alla möjliga jobb. Om du har kompetensen inom ett programmeringsområde, så är det mycket lättare att lära sig ett annat. Det är inget som hindrar en att skaffa jobb som C# utvecklare fast man läst java, det kan man lära sig på jobbet.

Martin har fler tips till den som väljer en utbildning till javautvecklare.

– Var flexibel och mycket öppen till att lära dig nytt. Kommunikation med andra programmerare är mycket viktigt för att öppna upp sitt eget tänkande och lära sig att angripa problem ur andras synvinklar, annars är det lätt att snöa in sig på ett sätt att lösa problem och bli trångsynt. Först var jag inriktad på att programmera specifikt inom spel, men nu har jag öppnat upp mig för fler möjligheter och skulle vilja se hur det är att vara en systemutvecklare inom java, säger Martin.

Så om man funderar på om man ska söka utbildningen till javautvecklare hos EC Utbildning, varför ska man ta steget?

– Om du vill lära dig programmering på ett mycket effektivt och modernt sätt, samt få bra kontakt med arbetslivet så att du landar ett jobb snabbt efter utbildningen, så bör du söka denna utbildning. Den erbjuder allt detta! avslutar Martin.

Låter det intressant? Läs mer om utbildningen till Javautvecklare här.
Sök utbildningen from den 5 februari.

Dela sidan: