Natasha_IT-nätverk för kvinnor

Natasha Asimiadis kände sig ensam som kvinna i IT-branschen och var trött på stereotypa föreställningar av yrkesroller inom IT. Istället ville hon visa på mångfalden av personer i branschen. Därför startade hon i år Växjös första kvinnliga nätverk för kvinnor inom IT.

I november i år träffades de första gången i Växjö. Ett 60-tal kvinnor som tillsammans bildar regionens första kvinnliga IT-nätverk. Men intresset är större än så. I skrivande stund har 111 kvinnor anmält sig till nätverket. Tillsammans vill de dela erfarenheter och kunskaper och samtidigt jobba med jämställdhet och mångfald i IT-branschen. Natasha Asimiadis, som var med och startade nätverket, hoppas kunna inspirera unga kvinnor och skapa förebilder inom IT.

– Jag ville veta mer om vilka kvinnor som jobbar i branschen och vad de jobbar med eftersom jag tyckte det kändes lite ensamt. Jag ville ha en mötesplats och samtidigt även en möjlighet att visa på bredden av yrken inom branschen för nästa generation, berättar Natasha.

Att så många har anmält sig till nätverket visar på det stora behov som finns att känna samhörighet och skapa en mötesplats.

– Jag har hört flera som har känt sig som jag, ensamma inom branschen. Man vill ha kvinnliga förebilder men har svårt att hitta och se dem. Nätverket blir nog även en naturlig plats för kunskapsdelning mellan skola och företag vilket känns spännande, säger Natasha.

Natasha växte upp utanför Lund. Vid 25-års ålder valde hon att börja studera informationslogistik på Linnéuniversitet och har gjort karriär inom IT-branschen. Idag jobbar hon som informationsingenjör på Sigma Technology. I rollen som team leader har Natasha ansvar för en grupp av åtta informationsingenjörer och systemvetare. Hon sitter även med i ledningsgruppen för EC’s utbildning till frontendutvecklare i Växjö. I november bjöd Natasha in studerande från EC Utbildning på ett studiebesök på Sigma där hon berättade om nätverket hon nu varit med och startat.

– Alla kvinnor som arbetar, studerar eller har ett intresse på något sätt inom IT-branschen är välkomna att vara med i nätverket. Vi har redan en väldigt stor blandning av olika yrkesroller vilket känns väldigt roligt!

Målet – Fler tjejer inom IT
Natashas tips till tjejer som funderar över att söka en IT-utbildning är att se över vilka utbildningar och inriktningar som finns. Oftast finns det fler än man tror och en speciell inriktning som svarar mot vad man är intresserad av. Och så krävs kanske ibland en gnutta mod.

– Ibland kan man känna sig lite vilsen med vad det finns för möjligheter inom IT. Men våga prova och inte vara rädd för att man inte kan. Hade man kunnat allt hade man inte behövt gå en utbildning, säger Natasha.

Att ha kvinnliga förebilder är viktigt, framförallt i en mansdominerad bransch som inom IT. Natasha har själv flera förebilder hon ser upp till och inspireras av.

– En av mina förebilder är Lydia Winters, från Mojang. Jag hörde henne tala på WIT konferensen i sthlm i mars och blev väldigt inspirerad och imponerad av hennes resa till IT-branschen. Malin Cronqvist, från Help-to-help är en annan förebild. Hon fick priset “Årets IT-kvinna 2017”. Jag kände henne lite från min tid i Lund och har följt henne och hennes karriär sen dess och är alltid väldigt imponerad av allt hon åstadkommit hittills.

I nätverket i Växjö hoppas Natasha kunna inspirera unga på samma sätt. Ambitionerna att skapa en mer jämställd bransch är bara det inspirerande i sig.

– Vi vill få fler tjejer att välja IT-relaterade utbildningar och få bort den stereotypa bilden av vad man arbetar med inom IT och istället visa på mångfalden av personer. Förhoppningsvis kan vi vara en del av att skapa en mer jämställd bransch, avslutar Natasha.

 

Är du intresserad av att vara med i nätverket? Registrera dig här. 

Nätverket har även en Facebook sida som alla är välkomna att gilla, där man delar aktuell information och tips: https://www.facebook.com/WiTechVXO/

Dela sidan: