IMG_4394-red

På EC Utbildning i Helsingborg lyser flitens lampa. Klassrum och grupprum är fulla av studerande som sökt sig hit för att skapa sig en framtida karriär inom programmering och webbutveckling. Ludvig från Stockholm och Zoltan från Lund är två av dem som gör drömmen om att bli SharePointutvecklare till verklighet. 

Med universitetsstudier på tre år i ryggen, var Zoltan på jakt efter en mer praktisk utbildning, som var mer ”hands on”, vilket han fann på EC Utbildning. Skillnaden från högskolan är stor. På EC Utbildning får han implementera allting han lär sig samma dag. Lärarna kommer direkt från branschen och är yrkesaktiva, vilket gör att de har koll på vilken kompetens som krävs.

–          Vi får lära oss just det som efterfrågas i branschen just nu. Dessutom får man direkt återkoppling på det man gör. Hela utbildningen är väldigt ”up to date”, man ligger i framkant och jobbar bara i de system som gäller nu och framåt. Man ältar inte om gamla teorier, säger Zoltan.

Eftersom få kan SharePoint råder det en stor brist på SharePointutvecklare, det är därför lätt att få det där första jobbet och ta klivet in i IT-världen.

Ludvig har läst medie- och kommunikationsvetenskap på universitetet och fastnade då för webben. Han ville lära sig programmering och hittade EC Utbildning i sista minuten, bara någon månad innan utbildningen skulle börja. Ludvig kände inte till SharePoint sedan tidigare, men visste att han ville jobba med IT. Under sin högskoleutbildning i medie- och kommunikationsvetenskap väcktes intresset för webben och det var detta Ludvig ville satsa på.

–          SharePointutbildningen är ett perfekt första kliv in i programmeringsvärlden. Det är spetskompetens som du kan bygga vidare på. Eftersom få kan SharePoint råder det en stor brist på SharePointutvecklare, det är därför lätt att få det där första jobbet och ta klivet in i IT-världen, säger Ludvig.

–          Kan du utveckla i SharePoint, kan du snabbt lära dig utveckla i andra system. Det är en perfekt grund att stå på. Väljer du en bredare webbutvecklarutbildning, har du inte samma spetskompetens och det blir lite svårare att få jobb, säger Zoltan.

Trots sin storhet är det få som känner till SharePoint. Kortfattat kan det beskrivas som ett IT-system som skapar sociala intranät.

–          Mitt intresse för SharePoint blir bara större och större ju mer jag lär mig, då jag hela tiden ser nya möjligheter och olika möjliga lösningar. Det finns ett stort värde i att förbättra ett företags kommunikation och dokumentstruktur genom SharePoint, säger Zoltan.

Utbildningen riktar sig till personer som är intresserade av att hitta tekniska lösningar och har ett intresse för programmering. Som SharePointutvecklare hamnar man även ofta i en roll där man blir spindeln i nätet.

–          Det krävs ett genuint intresse för IT, då det är en intensiv och krävande utbildning, men också väldigt rolig, säger Ludvig. Vi har en bra sammanhållning i klassen, man får bra stöd från skolan och lärarna är bra.

Det känns tryggt att veta att vi med största sannolikhet kommer få jobb efter examen.

Under utbildningen får de studerande chans att träffa många som är aktiva i branschen, både ledningsgruppsrepresentanter som är med och driver utbildningarna och gästföreläsare. Att kompetensen behövs råder det inget tvivel om. Branschen skriker efter utbildade SharePointutvecklare. Både Ludvig och Zoltan har blivit erbjudna en praktikplats, trots att det fortfarande är ett halvår kvar innan de går ut på LIA (Lärande i arbete).

–          Det känns tryggt att veta att vi med största sannolikhet kommer få jobb efter examen, säger de båda, som helt uppenbart kommer göra verklighet av sina drömmar och snart ta steget ut i arbetslivet som SharePointutvecklare.

Dela sidan: