amanda

”Det är så många olika typer av människor som blivit kära i detta och jag är definitivt en av dem.”

Amanda Halvordsson är 19 år och kommer från Helsingborg. Hon älskar att lära sig nya saker, musik, resa och har alltid varit intresserad av teknik.

Berätta lite om din bakgrund?

På gymnasiet läste jag Teknikprogrammet med inriktning media och informationsteknik. Efter studenten letade jag efter en utvecklarutbildning, men hittade ingen som jag fastnade för. Då breddade jag min sökning lite och hittade denna utbildning till Mjukvarutestare, och tyckte den lät så himla intressant. Jag blev lite fäst vid den och kunde inte sluta tänka på den, så jag bestämde jag mig för att prova trots att jag inte tidigare hört talas om testning. Det blev en succé för mig och nu kan jag inte tänka mig något annat.

Det blev en succé för mig och nu kan jag inte tänka mig något annat.

Hur kom det sig att du sökte till denna utbildning?

Jag hade aldrig ens hört talat om testyrket men det var något jag fastnade för när jag läste om utbildningen. Det var nog blandningen av teknik och människor, vilket passade mig jättebra.

Jobbar du med något vid sidan av dina studier?

Jag har både extrajobb och sommarjobb. Utbildningen är väldigt flexibel och vi går i skolan varannan dag vilket gör att det går att kombinera med extrajobb.

Hur är det att studera på denna utbildning och på EC Utbildning?

Vår klass är en härlig mix av människor med olika bakgrunder och olika åldrar, vilket gör att alla kan lära något av varandra. Allt från ingenjörer och testare som vill vidareutveckla sina kunskaper, till sådana som mig som kommer direkt från gymnasiet. Vi jobbar mycket i grupp vilket gör att man verkligen får ta del av varandras erfarenheter och kunskaper.

Vad har varit mest givande i utbildningen?

Vi har fantastiska och kompetenta lärare. Det faktum att vi endast haft två lärare under utbildningen gör att man kunnat lära känna varandra och de har kunnat skräddarsy lektionerna efter oss. De är erfarna testare och har så otroligt mycket kunskap som de delar med sig av och det är ju de som är motorn i allting.

Vi lär oss just det som vi kommer få användning för. Det är inte så brett eller teoretiskt som på högskolan.

Utbildningen är väldigt relevant och modern. Eftersom ledningsgruppen består av representanter från arbetslivet och har bestämt innehållet på utbildningen, så lär vi oss just det som vi kommer få användning för. Det är inte så brett eller teoretiskt som på högskolan. Ledningsgruppen har varit väldigt engagerade i vår utbildning. De har varit här och själva gästföreläst, tagit hit andra föreläsare och vi har gjort workshops på deras företag.

Men hur är det egentligen att jobba som testare?

Jobbet går ut på att ta reda på och delge information. Ofta utreder man kvalitén eller buggar i programmet. Det är ett detektivarbete som kräver mycket tänkande och letande. Man arbetar också väldigt nära både utvecklare, användare och andra parter i företaget vilket gör det till ett väldigt socialt yrke. Vi hjälper till att göra programmen så bra de bara kan bli. Det finns otroligt mycket olika mjukvara att arbeta med – datorspel, medicinsk utrustning, till och med rymdraketer!

Hur ser du på framtiden som mjukvarutestare?

Det är ett nytt och spännande yrke och mycket som fortfarande utvecklas, vilket gör att man kan vara med och påverka hur yrket förändras. Det är ett väldigt engagerat community kring testning, exempelvis på Twitter. Alla tycker om testning så mycket och alla vill hjälpa till.

Det känns som jag kommer få jobb direkt och det känns tryggt.

Det känns tryggt att veta att branschen skriker efter min kompentens och att möjligheterna till jobb ser väldigt bra ut efter examen. Det känns nästan lite oförskämt att jag med stor sannolikhet kommer få jobb bara efter 1,5 års studier. Det känns som jag kommer få jobb direkt och det känns tryggt.

Vilket är ditt drömjobb efter examen?

Mitt drömjobb är att vara testare på ett företag där jag kan känna att jag gör skillnad, att jag driver någonting framåt och kan utvecklas. Ju mer jag lär mig om testning, desto mer vill jag lära mig. Många andra i min klass vill jobba på internationella spelföretag eller på Google. Det hade såklart varit fantastiskt kul. Men Sverige och Skåne har också många spännande företag och vi är ju väldigt duktiga på IT här, så man behöver inte åka så långt för att få drömjobbet.

Hur är/var LIA-perioden/perioderna och hur stor nytta tror du att du kommer att ha av dessa under eller efter utbildningen?

Jag har inte haft min LIA ännu men jag ser fram emot det! Jag tror det kommer att ge mig ett försprång ut i arbetslivet.

Det är så många olika typer av människor som blivit kära i detta och jag är definitivt en av dem.

Vill du ge några råd till blivande studerande på denna utbildning?

Kom till EC utbildning och prova! Man blir förvånad över hur kul och intressant det är. Om du är osäker på vad testning är, kolla upp det närmre för det är så stort och brett så det är svårt att förklara kort. Det är så många olika typer av människor som blivit kära i detta och jag är definitivt en av dem.

Många av oss finns på Twitter där vi delar med oss av vad vi gör på utbildningen under taggen #Yhtest.

Dela sidan: