Malin studerar till Frontendutvecklare och står i dörren till IT-branschen – en värld full av möjligheter.
– Branschen förändras ständigt då det hela tiden kommer nya tekniker, så man blir aldrig färdiglärd. Man kan säga att det är en bransch där det är svårt att bli uttråkad, säger Malin.

Berätta lite om dig själv och din utbildning.

Jag heter Malin Brannegård och jag pluggar till Frontendutvecklare på EC Utbildning i Växjö. På utbildningen lär jag mig att programmera hemsidor i HTML, CSS och JavaScript mm.

Vad är det mest givande med frontendutbildningen?

Jag har lärt mig jättemycket under mitt första år på utbildningen. Det mest givande för min del är att vi får verktygen för att faktiskt påbörja en framtida karriär inom IT. Under utbildningen kommer vi även i kontakt med framtida arbetsgivare, vilket underlättar den dag jag ska ut och söka jobb på riktigt.

Om du har en IT utbildning så öppnas dörren till många olika yrkesroller inom flera olika inriktningar. Vissa mer designbaserade medan andra är mer tekniska.

Vad är det med IT-branschen som lockar dig?

Anledningen till att jag tycker om IT branschen är för att det finns mycket möjligheter till intressanta och välbetalda jobb. Om du har en IT utbildning så öppnas dörren till många olika yrkesroller inom flera olika inriktningar. Vissa mer designbaserade medan andra är mer tekniska.

Under utbildningen har jag verkligen förstått hur stort behovet är av utvecklare på arbetsmarknaden, och insett att medan det vi lär oss i skolan är ovärderligt, så skrapar det bara på ytan av allt som finns att lära. Branschen förändras ständigt då det hela tiden kommer nya tekniker, så man blir aldrig färdiglärd. Man kan säga att det är en bransch där det är svårt att bli uttråkad.

Vad har hittills varit roligast på utbildningen till frontendutveklare?

Det jag tycker har varit roligast hittills är att designa avancerade webb-layouter och känna att jag lärt mig något som är eftertraktat på arbetsmarknaden. För en nybörjare som mig är JavaScripten svår, men det är kul att känna att man har utvecklats så mycket på kort tid och förstår konceptet. Det viktiga är att ge sig själv tid att smälta informationen. När min lärare berättade att det tar ungefär ett år innan det klickar första gången med JavaScript, så släppte min prestationsångest. Det får ta sin tid helt enkelt. EC Utbildning hyr in riktiga programmerings-ninjor som lärare och dom ger väldigt bra stöd, i kombination med intressanta föreläsningar.

Vem tycker du passar för denna IT-utbildning?

Denna utbildning passar dig som är intresserad av att få en introduktion till programmerarvärlden och som inte är rädd för en utmaning!

Vad är skillnaden mellan universitet/högskola och en YH-utbildning?

Universitetet och högskolor är forskningsförberedande och yrkeshögskolan är yrkesförberedande, samtidigt som man får bra kontakt med arbetsgivare. Då yrkeshögskolan inte innehåller något forskningsförberedande, så är utbildningarna ofta minst 1 år kortare än på högskolan, samtidigt som du ändå får djupare och praktiska kunskaper inom ämnet, då yrkeshögskolan är mer jobbfokuserad.

Om du inte har betygen för att komma in på universitetet så är yrkeshögskolan ett bra alternativ för högre utbildning då det finns flera olika vägar in i utbildningen. Exempelvis betyg, urvalsprover eller arbetslivserfarenhet, reell kompetens samt möjligheten till preparandkurser som är behörighetsgivande.

Får man jobb efter en YH-utbildning?

Eftersom man gör praktik ute på företag under utbildningen, skapar man ovärderliga kontakter som är perfekta när det är dags och söka jobb. Du får även tillämpa dina kunskaper i praktiken direkt under utbildningen. Många studerande får jobb redan under sin sista praktikperiod. Efter en yrkeshögskoleutbildning så får 93 % av dem som tar examen jobb inom 1 år.

När du är färdigutbildad så är du mycket attraktiv på arbetsmarknaden över hela välden och det finns stora möjligheter att söka sig utomlands. Du kan i princip bo på en strand i Thailand och jobba remote.

Låter det intressant? Läs mer om utbildningen till Frontendutvecklare och sök nu!

Dela sidan: