Sohail Hasware

Berätta lite kort, vem är du?

Jag började min bana som pilot, då på inrikesflygningar i USA. Därefter har jag bland annat arbetat på Ericsson MP. Nu är jag utbildningsledare för den nystartade Frontend-utbildningen i Växjö, vilket känns otroligt roligt. YH-utbildningar är inget nytt för mig då jag tidigare har undervisat i olika kurser. Jag kommer faktiskt att fortsätta med undervisningen och leda några av kurserna som ingår i utbildningen, så som: HTML & CSS, UX-design och grafisk bildredigering samt Kommunikation och agila projektmetoder.

 

Varför är det så spännande att läsa Frontend?

Att arbeta inom Frontend innebär att du till stor del arbetar med problemlösning och affärskravslösning. Nya ramverk kan, till skillnad från enbart HTML och CSS, manipulera webbläsaren vilket möjliggör mer avancerade interaktioner. Utvecklingen styrs av användarnas behov och beteende och därför krävs det hela tiden nya, kreativa lösningar för att möta dessa krav.

 

Hur ser framtiden ut för Frontend-utvecklare?

Så länge som Internet finns så kommer vi, som det ser ut idag, att använda oss av HTML, CSS och javaScript, och andra javaScript ramverk. Det vi däremot ser är att gränserna mellan webbsidor och appar börjar flyta ihop till så kallade hybridapplikationer. I framtiden kan därför dagens jobbtitlar komma att slås ihop, och då är kunskaper inom Frontend grundläggande för att följa med i den utvecklingen. Framtidsutsikterna är med andra ord väldigt goda för Frontend-utvecklare.

 

Vem passar för den här utbildningen? Måste man vara datornörd?

Det blir, såklart, ett stort NEJ på frågan om du måste vara en datornörd. Däremot bör du vara medveten om att det är en heltidsutbildning. Det kommer att krävas studiedisciplin och en ambitiös inställning för att du ska kunna tillgodose dig med den kompetens som förväntas efter avklarad utbildning. Men det viktigaste är att du brinner för det du gör och gärna också triggas av problemlösning. Var inte rädd för att ställa frågor och ta med dig din kreativitet!

 

Några tips på hur man håller sig uppdaterad inom branschen?

Det är en väldigt föränderlig bransch. Allting sker snabbt. Därför är det bra att vara aktiv i olika forum för att alltid hålla sig uppdaterad inom det senaste. Exempel på intressanta forum är Stackoverflow. Där kan utvecklare fråga efter lösningar på olika problem och det finns ett aktivt ”community” som svarar relativt snabbt och delar med sig sina lösningar till allmänheten. På forumet hittar du gott om inspiration för olika kodlösningar. Dessutom brukar vissa företag ha koll på dessa forum om du själv har bidragit till att lösa frågor som andra har ställt. Det finns därför stora möjligheter till att visa upp sig och marknadsföra sig där. Om inte annat så kan man själv uppmärksamma det vid LIA, exjobb och intervjuer.

 

Har du frågor om utbildningen?

Kontakta Sohail Hasware | sohail.hasware@ecutbildning.se

 

Dela sidan: