I huvudet på en ett-åring

EC Utbildning träffar Natasha Asimiadis, ledningsgruppsledamot för EC Utbildnings YH-utbildning Frontendutvecklare i Växjö. Vi möts i Växjös och Smålands nya landmärke, ICON-huset, en mulen novemberdag. Till det inte helt färdigbyggda ICON har IT-konsultbolaget Sigma Technology flyttat in som en av de första hyresgästerna för dryga månaden sedan. Men, det är varken den spektakulära byggnaden ICON eller Natashas arbete som Information Engineer på Sigma Technology som är anledningen till att vi ses. Istället handlar vårt möte om ettåringen WiTech.

-Jag trodde att WiTech skulle bli ett nätverk för ett tjugotal kvinnor inom IT-branschen som skulle träffas ibland och äta lunch och byta erfarenheter, ett år senare är vi tvåhundra medlemmar, säger Natasha.

Natasha fortsätter, det hela började med att jag var på ute en sommarkväll och träffade Diana Unander som arbetar på Linnéuniversitetet, vi pratade om behovet av ett kvinnligt nätverk för kvinnor som pluggar, jobbar eller forskar inom IT-området. Många kvinnor känner sig ensamma i en fortfarande ganska mansdominerad bransch där män tack vare sitt försprång in i branschen, har starka nätverk sedan många år tillbaka. Vi ville skapa något liknande för kvinnor.

Några månader senare, hösten 2017 bestämde vi oss för att kalla samman till ett möte och starta ett nätverk för tjejer inom IT och utveckla en plattform där kvinnor inom IT-branschen tillsammans kan nätverka, dela kunskap och lyfta fram kvinnliga förebilder.

Sedan den första träffen för ett år sedan då sextio personer slöt upp för att bilda WiTech har det hänt massor förutom att vi blivit mer än tre gånger så stora på ett år. Vi finns nu också representerade i Kalmar med en WiTech-arbetsgrupp, arrangerar Tech Talks en gång i månaden, arbetar med ett elevambassadörsprogram på högstadie- och gymnasieskolor där vi får hjälp att sprida information om WiTech och i gengäld ger vi hjälp med att ordna studiebesök på IT-bolag eller att skugga en student för att ge inblick i vad en IT-utbildning kan innebära.
Vi samarbetar med bland annat GoTech, IGEDay, Hello World och Kodkollektivet.

Som om det inte var tillräckligt har WiTech föreläst och hållit workshops för elever på gymnasieskolan Teknikum – det gav resultatet att fem av sex tjejer valde IT-inriktning i sina utbildningsval efter att vi träffat dem. Året innan var den siffran en av sex.

Vi lever som vi lär, vi tycker att det är viktigt att samarbeta och nätverka och i mars är vi med och arrangerar ett hackaton tillsammans med bland annat Kodkollektivet. WiTechs styrka och som också gett oss en del uppmärksamhet i media, är att vi jobbar med hela kedjan, från barn, till ungdomar, till vuxna.

En sista fråga till Natasha innan hon springer i väg till nästa möte, hur ser det ut framåt, vad har WiTech för drömmar och visioner?

På lördag har vi ettårs kalas för WiTech med Tech Talks och besök av Hello World … på lite längre sikt finns vi på flera orter i Sverige, som ett stort paraply som samlar flera olika nätverk och organisationer… vi har en hel låda med idéer, det är bara tiden som bromsar oss.

OM:
Natasha Asimiadis,
Information Engineer, Sigma Technology Solutions
Grundare av Witech (nätverket för kvinnor som studerar eller jobbar med IT)

Dela sidan: